Faruk Yalçın ZOO

HABERLER

Sarı gagalı leylek yavrusunun aramıza katılmasından sonra bir güzel haber de Afrika gri boynuzlu kuş çiftimizden geldi.

Afrika gri boynuzlu kuşlarının karşılıklı güven ilişkisine dayanan oldukça ilginç üreme davranışları vardır. Kuluçka süreci, dişinin ağaç kovuklarındaki uygun yuvayı seçmesiyle başlar. Eğer dişi uygun yuvayı bulursa içine girer ve erkek birey çamur ve kille yuvanın ağzını küçük bir delik bırakacak şekilde kapatır. Kuluçka süreci boyunca da bıraktığı bu delikten kuluçkaya yatan anneyi ve yumurtadan çıkan yavrularını besler.

Parkımızda ki Afrika gri boynuzlu kuş çiftimiz ise yıllardır üremesini beklediğimiz ancak çeşitli sebeplerle kuluçka sürecini başarıyla tamamlayamayan kuşlardı.  Bu sene de bahar ayının gelmesiyle Afrika gri boynuzlu kuş çiftimiz yuvalarını önceki yılların tecrübeleriyle başarılı bir şekilde inşa etti. Nisan ayında yuva yapımının tamamlanmasıyla başlayan heyecanlı bekleyişten 1 ay sonra, yuvadan yavru sesleri duyulmaya başlandı.

Dişi, yaklaşık 3-4 hafta yavruyla birlikte yuvada kaldı ve 26 Haziran günü kapalı olan yuva girişini gagasıyla açarak dışarı çıkmayı başardı. Sonrasında ebeveynlerin yavruya olan ilgisi ve davranışları takip edildiğinde yavruyu yeterince besleyemedikleri fark edildi. Yavrunun gelişimini sağlıklı tamamlayabilmesi amacıyla düzgün beslenebilmesi gerektiğinden Hayvan yönetimi ekibi tarafından yavruya ek beslenme protokolü uygulanmaya başlandı. Bu hassas süre boyunca yavru kuşa özel yapılmış uçma antrenmanları için uygun ziyarete kapalı olan barınağında gelişimini tamamlayacaktır.

Küresel ısınmanın bir sonucu olarak artan sıcaklıklar bu canlıların doğal yaşam alanlarında kuraklık, besin kıtlığı yaratmaktadır.  Geleceği böylesine tehlike altında olan Afrika gri boynuz kuşların FYZoo ailesine katılan bu ilk yavrusu türünün devamlılığı açısından oldukça kıymetlidir.

Siz de parkımızı ziyaret ederek koruma ve üreme çabalarına destek olabilirsiniz.

 

Diğer Haberler