Faruk Yalçın ZOO

Ara
Close this search box.

Afrika mahmuzlu kaplumbağa

Centrochelys sulcata

04-TEHLIKE_ALTINDA

Daha fazla bilgi için iucnredlist.org adresini ziyaret edin.

IUCN KIRMIZI LİSTE

Hassas Seviyede Tehlike Altında

Daha fazla bilgi için iucnredlist.org adresini ziyaret edin.

Afrika mahmuzlu kaplumbağası, Galapagos kaplumbağası ve Aldabra dev kaplumbağasından sonra Dünya’da ki en büyük 3. Kaplumbağa türüdür.

Afrika mahmuzlu Kaplumbağaları yalnızca Kuzey Afrika’da, Sahra Çölü’nün güney ucunda bulunur. Otobur olan bu canlılar, lif oranı yüksek, protein oranı düşük ot ve bitkileri yerler. Ayrıca çiçekler, kaktüs parçaları, meyveler, lahana ve marul yedikleri de bilinmektedir.

Bu türler, aşırı sıcak iklimde yaşar ve günün sıcağından kaçmak için güvenli ve daha serin olan 3 metre derinliğinde tüneller kazarlar. Genellikle çoklu bölmelerden oluşan bu tünelleri diğer yırtıcılardan saklanmak içinde kullanırlar.

Yavaş hareket ederek enerji tasarrufu sağlar. Bu durum yaban hayatta haftalarca yemek yemeden hayatta kalmalarına olanak tanır. Bir su kaynağı bulduklarında da vücut ağırlıklarının %15’i kadar su içebilirler.

Habitat kaybı ve evcil hayvan ticareti nedeniyle Afrika mahmuzlu kaplumbağalarının nesli IUCN tarafından tükenme tehlikesi altında olarak listeleniyor.

Galeri

160’ın üzerinde hayvan türü FYZoo’da.
Yaban hayatın gizemli dünyasını FYZoo’da keşfedin!