Yıl boyunca nesli tehlile altında bulunan türlerin yok olmaması amacı ile farkındalık yaratmak adına özel günler düzenleniyor. Eylül ayında akbaba, Kızıl panda ve gergedan türleri için düzenlenen özel günleri geride bıraktık.
FYZoo olarak biz de dünyada nesli tehlike altında bulunan türlerin korunması için çalışmalar yürütüyoruz.
4 Eylül Dünya Akbabar günü
Dünya akbabalar günü, akbabaların doğada karşılaştıkları tehditlere dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için özel bir gün.
Anadolu’da Mısır akbabası, kara akbaba, kızıl akbaba, ve sakallı akbaba olmak üzere dört farklı akbaba türü var ve bu türlerin hepsinin nesli tehlike altında.
Doğal ortamlarının yok olması, çöplük alanlarda beslendikleri için zehirlenmeler ve çevresel pek çok etki neticesinde nüfusu hızla azalmakta.
Doğada yaralı olarak bulunan Mısır akbabaları ve kara akbabalar parkımızda koruma altına alındı. Rehabilitasyon süreçleri devam ediyor.
18 Eylül Dünya Kızıl panda günü.
Bu özel günde siz değerli FYZoo ailesine yeni bir Kızıl panda yavrumuzun olduğunu duyurmaktan mutluluk duyarız.
Parkımızda koruma altında bulunan tüm kızıl pandalar EAZA (@eaza_official) koordinatörlüğünde hayvanat bahçelerinde dünyaya gelmiştir. Geçtiğimiz yıl aramıza katılan ikiz yavrularımız Jian ve Tara’dan sonra ailemizin yeni üyesi henüz annesinin koruması altında kapalı barınağında kalıyor.
Dünyada Kızıl panda nüfusu azalıyor. Yaban hayatta 10.000’den az kalan nüfusun 2.500’e kadar düşmüş olabileceği tahmin ediliyor.
Habitat kaybı, Kızıl pandalar için 1 numaralı tehdittir. Kızıl pandaları kaçak avcılardan korumak ve orman yaşam alanlarını eski haline getirmek için FYZoo’nun destekçisi olduğu Red Panda Network (@redpandanetwork) Habitat kaybına karşı çözümün koruma ve restorasyon olduğunu vurguluyor.
Şimdi, parçalanmış ormanları birbirine bağlamaya ve Kızıl panda nüfusu için bir yaban hayat koridoru oluşturmak için çaba göstermeye devam etmeliyiz.
Yapılan yardım ve bağışlarla Red Panda Network bu yıl Nepal’in doğusundaki Kızıl panda habitatına 137.550 ağaç dikmeyi başardı. 2022 yılında 100.000 ağacın daha dikilmesi planlanıyor.
22 Eylül Dünya Gergedan günü
Cava, Sumatra, Hint, Siyah ve Beyaz olmak üzere 5 gergedan türü neslini günümüze kadar sürdürebildi fakat ne yazıkki bazı türlerin nesli tamamen yok oldu.
5 türün 3’ü Asya’da 2’si ise Afrika yaşıyor ve tamamının nesli tehlike altında.
Hint gergedanlarının yaban hayatta karşılaştıkları tehditler yüzünden nüfusları 20. yüzyılın başında yaklaşık olarak 200’ün altına kadar düşmüştü. EAZA’ya bağlı Özel hayvanat bahçelerinin, koruma görevi üstlenen vakıfların ve hükümetlerin yoğun çabaları ile bugün yaklaşık 3.700 birey Hint gergedanı yaban hayatta bulunuyor.
Parkımızda EAZA’nın koordinatörlüğünde üreme programına alınan ve bir araya getirilen iki Hint gergedanı var. Komala ve Samir. Bu iki gergedan, anneleri ve önceki bir kaç nesil gibi özel hayvanat bahçelerinde dünyaya geldi. Doğal habitatları günümüzde Nepal ve Kuzeydoğu Hindistan bölgeleri olmalarına karşın nesillerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalması sonucu koruma programına alındılar.
Hint gergedanlarının yaban hayatta karşılaştığı pek çok tehlike bulunuyor. Yasadışı avcılığın önüne geçmek için hükümetler, yerel vakıflar yoğun bir çaba içinde ve her yıl daha fazla gergedanın hayatı kurtarılıyor. En büyük tehditlerden bir diğeri ise Muson yağmurları. Yoğun yağmur, sel baskınlarına ve büyük afetlere dönüşebiliyor. Sel baskınlarında yaralanan gergedanlar Hindistan’da bulunan ve FYZoo olarak destekçisi olduğumuz CWRC koruma merkezinde (@wildlifetrustofindia) rehabilite ediliyor ve tekrar doğaya geri bırakılabilecek olanlar doğala salınıyor. Selde ailelerini kaybeden yavruların bakımı da yine bu merkezde gerçekleştiriyor.