Faruk Yalçın ZOO

HABERLER

Lemurlar Hakkında Önemli Gerçekler

Güneş doğarken güneşlenmeyi seven, bileklerinde ter bezleri olan ve sadece  Madagaskar’da bulunan nedir? Eğer lemur dediyseniz, doğru tahmin ettiniz!

Lemurları bu kadar büyüleyici ve benzersiz kılan şeyleri vurgulayacağız, neden korunmaya ihtiyaç duyduklarını keşfedeceğiz.

  1. Madagaskar, lemurların doğal olarak yuva dedikleri tek yerdir.

Afrika’nın doğu kıyısının 250 mil açıklarında, dünyanın en büyük 4. adası olan Madagaskar adası ve dünyadaki tüm vahşi lemurların tek yaşam alanıdır.

Madagaskar, dünyanın en önemli biyolojik çeşitlilik noktalarından biri olarak sınıflandırılır. Vahşi yaşamın büyük bir kısmı dünyanın başka hiçbir yerinde bulunamadığından, Madagaskar’ın vahşi yaşamının çoğu da insan eylemlerinin tehdidi altındadır.

  1. Tüm şekil ve boyutlarda 100’den fazla lemur türü vardır.

Tahminen 112 tür ile lemurlar tüm şekil ve boyutlarda gelir. En küçük Madame berthe’nin fare lemurunun ortalama vücut ağırlığı 30 gramdır ve en büyüğü olan indri ise yaklaşık 6-9.5 kg ağırlığındadır.

İndri, yaşayan lemurların en büyüğüdür, ancak subfossil kayıtları 85 kg kadar büyük soyu tükenmiş lemurları göstermektedir! En önemlisi, Madagaskar adasında dolaşan ve bir goril büyüklüğünde olduğu düşünülen Megaladapis edwardsi.

Lemur türlerinin sayısı genellikle yeni keşifler ve genetik testler nedeniyle değişir ve bu da yeni türlerin bilimsel sınıflandırılmasına yol açar.

  1. Lemurların kadın egemen bir toplumu vardır.

Dünyayı kim yönetiyor? Lemur toplumunda dişiler hükmeder! Lemur toplumunun merkezinde, bir sosyal grubu yönetme vesilesiyle yükselen bir kadın lider vardır. Bu, genellikle erkek egemenliğinin olduğu memelilerde oldukça nadiren olur. Lemur dişileri, grup içindeki bölgelerini işaretleme biçimlerinde baskınlık belirtileri gösterir.

  1. Lemurlar efsanedir…

Lemurlar, Malgaşlılar için kültürde önemli bir rol oynar ve eski halk masallarından kaynaklanan birçok geçici veya kültürel tabu ve geleneğe tabidir. Fady veya tabular, nesilden nesile hikayeler aracılığıyla aktarılır ve yerel halk için yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda rehberlik sağlar.

Eski efsaneler, bu lemurların içinde yaşayan ataların ruhlarından bahseder. Bu nedenle insanlar indri’yi avlamamalı, öldürmemeli ve yememelidir.

  1. Önemli tohum dağıtıcılar olarak lemurlar “ormanların yaratıcılarıdır”.

Lemurların, tohumların hareketi yoluyla orman çeşitliliğini, yapısını ve dinamiklerini korumada büyük bir rol oynadığını biliyor muydunuz? Bazı lemur türleri, tohum dağıtıcı olarak ekosistemlerinde önemli bir rol oynarlar. Ama bu aslında ne anlama geliyor?

Tohum dağıtıcı olmak, tohumların ve / veya polenlerin bir alandan diğerine taşınması sürecine yardımcı oldukları anlamına gelir. Siyah beyaz lemurlar önemli bir tohum dağıtıcı görevi gören lemur türünün en iyi örneğidir.

Lemurlar meyve ve nektar ararken kürklerine polen veya tohum yapışabilir. Daha sonra bu poleni ve tohumları diğer çiçeklere aktarırlar. Bazen, lemurlar meyve yediklerinde tohumlar yeni alanlara dağılır çünkü tohum sindirim sisteminden geçer ve dışkısına atılır!

Birçok endemik çiçekli bitki ve ağaç türü, tohumlarını dağıtmak için büyük ölçüde karıştırılmış lemurlar gibi lemur türlerine bağımlıdır.

  1. İnsanların yanı sıra lemurlar mavi gözlü tek primatlardır.

Primatların çeşitli göz şekilleri ve renkleri vardır, ancak mavi göz memelilerde nadirdir. İnsanlar dışında, doğal olarak mavi gözleri olan tek primatlar mavi gözlü kara lemurlardır. Mavi gözlü kara lemur, sayıları azalan tehdit altındaki türlerin IUCN Kırmızı Listesi’nde Kritik Olarak Tehlike Altında olarak listelenen en yüksek tehdit altındaki lemur türlerinden biridir.

  1. Lemurlar kendi kendilerine ilaç verirler

Ormanda yaşarken eczaneye kim ihtiyaç duyar? Çeşitli lemur türleri, kendi kişisel eczaneleri gibi davranarak kendi kendine ilaç vermek için ormanı kullanır. Kırmızı yüzlü kahverengi lemurlar, solucanlar gibi gastrointestinal parazitlerden kurtulmak için kırkayak yerler. Kırkayakların içindeki toksinlerin lemurların bağırsaklarında yuva kuran parazitleri öldürdüğü düşünülmektedir.

  1. Bazı lemurlar bir capella söyler. Diğerleri pis kokuyla iletişim kurar!

Doğu Madagaskar’ın yağmur ormanlarında sık sık indri şarkılarını duyacaksınız. Indri, hayvanlar aleminin yetenekli bir capella grubudur, hem erkekler hem de dişiler şarkı söyler ve genellikle birbirleriyle senkronize olurlar. Bu şarkının arkasındaki işlev karmaşıktır ve konuma ve onu işiten hayvana göre değişebilir. Indri şarkısının arkasındaki nedenlerden biri, bölgesini işaretlemek ve diğerlerine şunu bildirmektir: “Hey, burası benim alanım. Kendinizinkini bulun!

Halka kuyruklu lemurlar da benzersiz bir şekilde iletişim kurar ve bölgelerini işaretler. Bileklerinde ve göğüslerinde özellikle üreme mevsiminde faydalı hale gelen koku bezleri vardır. Bir erkek, bölgesini işaretlemek için bileğinden ve göğüs bezlerinden salgıları karıştıracak ve hatta rakibine karşı “kıyamet” mücadelesine hazır olmak için kuyruğunu kaldıracaktır. Tartışma, ancak biri pes ettiğinde biter.

  1. Lemurlar, dünyanın yaşayan en eski primatlarıdır.

Çok az insanın bildiği bir gerçek lemurların dünyanın en eski primatları olarak sınıflandırıldığıdır. Lemurların hikayesi 70 milyon yıl önce, insanlardan çok önce başlıyor. Bu, gezegenin ilk primatları olan lemur benzeri hayvanların dinozorlarla birlikte Afrika’da dolaştığı bir dünyaydı. Bilim adamları, yaklaşık 65 milyon yıl önce lemurların Hint Okyanusu boyunca yüzen bitki örtüsü üzerinde Madagaskar adasına raflar yaptığını düşünüyor. Sonraki on milyonlarca yıl boyunca lemurlar, Madagaskar’da evrimleşti ve bugün gördüğümüz 112 türe çeşitlendi.

Özet

Lemurlar, birçok yönden benzersiz olan büyüleyici yaratıklardır. Ancak risk altındalar ve belirsiz bir gelecekleri var. Yakın tarihli bir IUCN Kırmızı Liste güncellemesi, lemur türlerinin şaşırtıcı bir şekilde% 98’inin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi. Bu yaklaşık 103 tür! Ayrıca% 33’ü, en yüksek tehdit seviyesi olan Kritik Tehlike Altında kategorisine giriyor.

Parkımızda koruma altında bulunan lemur türlerine destek olmak için evlat edinme sayfamızı ziyaret edin. Lemurların bakımına katkı sağlamak için hemen bir adım atın.

 

Diğer Haberler