Faruk Yalçın ZOO

HABERLER

Tembel Hayvan Günü Kutlu Olsun!

Her yıl 20 Ekim’de tembel hayvanlara dikkat çekmek için gerçekleşen tembel hayvan günü, onları yakından tanımak için harika bir fırsat!

Gelin bu tembelliğiyle ün salan canlılara yakından bakalım.

Bu uykulu ağaç sakinleri günde 20 saate kadar uyuyor! Ve uyanık olduklarında bile, neredeyse hiç hareket etmezler. İnanılmaz derecede halsizler, kürklerinin arasında yosunlar büyür.

Tembel hayvanlar, Orta ve Güney Amerika’nın tropikal ormanlarında yaşarlar. Uzun kolları ve tüylü kürkleriyle maymunlara benziyorlar ama aslında armadillolar ve karıncayiyenler ile akrabalar. 0,6 ila 0,8 metre uzunluğunda olabilirler ve türe bağlı olarak 3,6 ila 7,7 kilogram ağırlığında olabilirler.

Kaç tür tembel hayvan var?

Ön ayaklarında iki veya üç pençe olup olmadıklarıyla tanımlanan iki ana tembel hayvan türü vardır. İki tür, yuvarlak kafaları, hüzünlü gözleri, küçük kulakları ve kısa kuyrukları ile görünüşte oldukça benzerdir.

İki parmaklı tembel hayvanlar biraz daha büyüktür ve genellikle bir ağaç dalının çatalında dik oturacak olan üç parmaklı kuzenlerine göre baş aşağı asılı olarak daha fazla zaman geçirirler.

Üç parmaklı tembel hayvanlar, her zaman gülümsüyormuş gibi görünmelerini sağlayan yüz rengine sahiptir. Ayrıca kafalarını neredeyse tamamen çevirmelerine izin veren iki ekstra boyun omurları var!

İki parmaklı ve üç parmaklı olmak üzere iki farklı tür tembel hayvan ve altı alt tür vardır:

  • Cüce üç parmaklı tembel hayvan (Bradypus pygmaeus)
  • Yeleli tembe hayvan (Bradypus torquatus)
  • Soluk boğazlı tembel hayvan (Bradypus tridactylus)
  • Kahverengi boğazlı tembel hayvan (Bradypus variegatus)
  • Linnaeus’un iki parmaklı tembel hayvanı (Choloepus didactylus)
  • Hoffman’ın iki parmaklı tembel hayvanı (Choloepus hoffmanni)

Bunlardan cüce tembel hayvanın nesli kritik derecede tehlike altındadır.

Ağır çekim yaşam tarzları onları koruyor

Bazı bilim adamları, tembel hayvanların ağır çekim yaşam tarzlarını geliştirdiklerini, böylece avlanırken görme yetilerine büyük ölçüde güvenen şahinler ve kediler gibi avcılar tarafından daha az fark edilebileceklerini düşünüyor. Tembel hayvanların kürkünde büyüyen algler, yeşil yapraklara karışmalarına izin vererek avcılardan kaçınmalarına da yardımcı oluyor.

Tembel hayvanlar nadiren ağaçlardan aşağı inerler. Haftada bir kez aşağı inen bir tembel hayvan, ön pençeleriyle toprağı kazarak ve vücudunu sürükleyerek yavaşça hareket eder. Bir avcı tarafından yakalanırlarsa, tembel hayvanlar  şiddetle ısırır, tıslar, pençeleriyle keser ve çığlık atar.

Türkiye’nin ilk tembel hayvan yavrusu ailesi ile FYZoo’da yaşıyor

Koruma çalışmalarımız kapsamında parkımızda bulunan tembel hayvan çiftimize 2018 yılında doğan yavruları Manana katılmıştı. Türkiye’nin ilk tembel hayvan yavrusu olan Manana, annesi Felix ve babası Benny ile birlikte parkımızda  koruma altında yaşıyor.

Siz de bu canlılarla beraber vakit geçirmek ve tembel hayvanların habitatı, fizyolojisi ve alışkanlıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız parkımıza mutlaka bekliyoruz.

Diğer Haberler