Faruk Yalçın ZOO

Ara
Close this search box.

HABERLER

Uluslararası Jaguar Günü

Jaguar, Dünya’nın en büyük 5 kedisi arasında yer alıyor. Yoğun boyun kasları sayesinde en güçlü ısırığa sahip. Avlarını kafatasından ısırır ve bu güçlü ısırık avı sonlandırır.

Amerika’nın en büyük kedisi Jaguar, asırlara yayılmış kültürel bir mirasın parçası durumunda. Maya ve Aztek uygarlıkları jaguarı gücün sembolü olarak kabul etmiş, pek çok ritüelde jaguar sembollerine yer vermişlerdir.

Diğer büyük kediler gibi jaguarların da nesli tehdit altında. Habitat kaybı, av kaybı, hayvan kaçakçılığı, bölgede yaşayan çiftçilerle yaşanan çatışmalar nedeniyle nüfusları azalıyor.

Uluslararası Jaguar Günü, jaguarın karşı karşıya olduğu artan tehditler ve koruma çabaları hakkında farkındalık yaratmak için oluşturuldu. Her yıl 29 Kasım’da kutlanan Uluslararası Jaguar Günü, biyoçeşitliliğin korunmasını, jaguar koridorlarını ve yaşam alanlarını koruma ihtiyacına dikkat çekmek için ulusal ve uluslararası ortaklarla işbirliği içinde jaguarın doğal yaşam alanlarını kapsayan ülkelerin ortak sesini temsil eder.

2018 yılında 14 farklı ülkeden temsilciler, Jaguar 2030 Forumu için New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde bir araya geldi. Bu Forum, uluslararası işbirliğine dayalı jaguar koruma girişimlerini özetleyen Jaguar 2030 Bildirisinin oluşturulmasıyla sonuçlandı.

Jaguar 2030 Yol Haritası, hükümetleri, kuruluşları, yerel toplulukları ve özel sektörü jaguarları ve değerli ekosistemlerini korumaya yönelik ortak bir vizyon etrafında birleştiren kapsamlı bir çalışmadır. 

Jaguar 2030 Yol Haritası, 2030 yılına kadar öncelik verilen 30 bölgede jaguar habitatını güvence altına almayı, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik ederek, tarım ve hayvancılık yapılan bölgelerde jaguar-insan çatışmasını azaltmayı ve koruma alanlarının güvenliğini arttırarak ülkeler arasında oluşturulacak Jaguar Koridoru’nu güçlendirmeyi amaçlıyor.

Parkımız uzun yıllardır dişi jaguar Jüliet’e ev sahipliği yapıyor. Koruma altında bulunan Jüliet’i yakından görmek için parkımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Online mağazamızdan alışveriş yaparak veya bir hayvanın bakımını üstlenmek için ‘’Evlat Edinme’’ programına dahil olarak, FYZoo’nun yaban hayatı korumak için gösterdiği çabaya destek olabilirsiniz.

Evlat Edinme programına katılmak için tıklayın

Koruma programları hakkında detaylı bilgi için  tıklayın

Bilet almak için tıklayın

Diğer Haberler